Bou reist - Reis mee!

Opstarten in KL!

Misschien was het een mooie dag, begin van de lente of was de eerste sneeuw van de winter net gevallen, misschien was het dat ik m'n legokasteel nog niet af had, misschien was het dat ik Megaman nog niet door level 9 geloodst had, misschien had ik gewoon echt geen zin. Om wat voor reden dan ook was ik, gok ik een kleine 20 jaar geleden, schoolziek. Ik vertelde mijn lieve moes dat ik echt te ziek was om naar school te gaan, waarna zij, zoals het een goede moeder betaamt, zei: 'Je probeert het maar!' (moeders hebben je door, ik zeg het je!) Dus toogde ik op mijn fietsje richting school, om na een minuut of wat bij een paaltje uitkijkend op de basisschool toch te beslissen dat het 'm niet ging worden die dag. Ik ging weer naar huis en dook ik met mijn bleekste complexie (vrij vertaald, doch kloppend) en met een groot schuldgevoel mijn bed weer in. Sorry mam.

Afgelopen dinsdag was Kuala Lumpur eventjes mijn basisschool, Londen Stansted even het paaltje waar ik bij stond te wachten en mijn geweten even de moeder die mij naar school stuurde. Dit keer ging ik alleen wel.

En gelukkig maar! Want ja, het is heel anders dan met z'n tweeen. En ja, het zal nog steeds wel even wennen blijven, zo alleen, maar na 3 dagen heb ook al weer prima door waarom ik dit doe.

Het afscheidsliedje leek in eerste instantie een bekend verhaal, maar niets was minder waar. Al snel bleek mijn afscheidstournee er flink in te hakken. Te veel leuke dingen die ik moest achterlaten en te veel onbekends waar ik naartoe leefde maakten dat de motivatie niet verdween, maar wel wat naar de achtergrond verschoof. De oogkleppen gingen op en afslag Schiphol, dat zo lang zo'n mooi vooruitzicht was, werd met gedraaide maag voorbijgereden. De douane bleek dit keer niet de magische poort die het de vorige keer was. Geen euforie bij het boarden en geen dolle pret bij het aanzicht van nachtelijk Bangkok. Het aanzicht van nachtelijk Kuala Lumpur deed me wel beseffen waar ik was, maar niet op de 'das vet' -manier, maar op de 'das f*cking ver van waar ik nu zou willen zijn'-manier.

Easyjet brengt me op een inmiddels bekende manier naar Londen Stansted, waar het een aantal uur wachten is tot mijn aansluitende vlucht richting Kuala Lumpur. Ik drink wat koffie en duik voor een potje voetbal en een biertje een pub in (weet niet of het dezelfde pub was Ramon, maar het was voetbal en bier, dus het klopt) en tuur met een schuin oog naar het scherm waarop de balie van mijn vlucht dient te verschijnen. Een voor een zie ik de klassen van mijn basisschool vollopen en als het de beurt is aan mijn klas duik ik gelijk vooraan in de rij.

Airasia is geen Eva (ik moest ook gewoon voor m'n ticket betalen enzo. Primitief gedoe...). Ik neem plaats op mijn stoel en ben minstens een half uur bezig met uitvogelen hoe ik het met een kussentje bekleede stuk meubilair uit het frame van mijn LCD-scherm weg kan frutselen, want ik ben wel toe aan een filmpje. Lang verhaal kort, in dat stukje zit gewoon alleen maar een kussentje, hoogstens goed om als een van den Bosch na het kerstdiner je hoofd op te rusten te leggen...Wel kan ik een entertainmentset huren en urenlang naar deel 1 tot en met 9 van The Nanny kijken. Nagesynchroniseerde Jackie Chan klinkt ineens zo slecht nog niet...Weet je wat? Ik kijk wel gewoon even in mijn Lonely Planet waar ik eigenlijk ga slapen morgenavond.

Kuala Lumpur is me genadig en ik hoef niet te wachten tot ik het vliegveld af ben tot ik de eerste Aziatische geuren tot me krijg. Gelijk als ik uit het vliegtuig stap komt me een maar al te bekende warmte en geur tegemoet die gelijk een lach op mijn gezicht tovert. Tevergeefs wacht ik 5 uur lang op een vlucht uit Dusseldorf om tot de conclusie te komen dat ik ditmaal alleen de weg naar het centrum zal moeten vinden. Het is al laat en ik moet nog een slaapplaats zien te regelen. Met een aankomst in Hanoi om 5 uur 's nachts en de bijbehorende horde taxi's in het achterhoofd maak ik me niet al te druk. Ik duik op het vliegveld gelijk richting de busterminal en ga met een bus van Airasia richting het centrum van KL. 'Richting', want waar ik dacht dat ik hartje centrum gedropt zou worden, eindigt de reis in een donker tunneltje met wachtende taxi's, waarvan ik me kan herinneren dat ik ze vooral nog even moet negeren om m'n eigen weg te vinden, of in ieder geval uit te zoeken waar ik eigenlijk ben, zodat ik niet 15 keer de stad rondgereden wordt om me vervolgens 300 meter verder af te zetten. De metro lijkt een logische optie, en als vanzelfsprekend stap ik het station op, koop een kaartje en kijk alsof het de normaalste zaak van de wereld is en ik precies weet waar ik heenga.

De 'Backpackers and travellers Inn' is de eerste bestemming, dan maar. Ik vraag naar een single room, maar zal per ongeluk het Maleisische woord voor 'cel' gebruikt hebben. Ik heb een dak boven mijn hoofd en besluit de volgende morgen gelijk op zoek te gaan naar een ander adres. Op advies van Gjalt ga ik op zoek naar Oasis Guesthous, maar omdat deze vol is slenter ik naar een ander gebied van KL waar ik voor een dorm kies en ik de rust van het Deense stel Philip en Laura verstoor als ik mijn plek neem in een van de 6 bedden.

Ik heb nog wat tijd te slijten en besluit een looproute uit de Lonely Planet te volgen, die mij door Chinatown moet leiden. Mijn orientatievermogen is nog niet helemaal op peil; ik loop tot 3 keer toe verkeerd, beland in een storm waar je u tegen zegt en kom zeiknat per ongeluk weer zo dicht bij mijn eigen hostel uit dat ik het voor gezien houd.

Het deel van Kuala Lumpur waar mijn nieuwe hostel gelegen is ligt me beter dan Chinatown. KL is inderdaad een enorm winkelcentrum, met de duurste winkels en overdekte pretparken, maar nog steeds kost het me uren tot ik een paar slippers zonder doodshoofden vind.

Woensdagavond, want daar zijn we, besluit ik een bezoekje te brengen aan de gebroeders Petronas. De torens zijn enorm hoog, gekoppeld door een brug, en als je maar lang genoeg kijkt, of genoeg drinkt, lijken ze zowaar naar elkaar toe te leunen en elkaar via de brug een hand te geven. En het drugsbeleid is echt heel streng in Maleisie...Ik schiet de gebruikelijke plaatjes, maar kijk ook even naar een tweetal dames, Sheima uit Zweden en Tessa uit Nederland, bij de torens, waarvan de laatste de juiste pose nog niet helemaal gevonden heeft (moet je nou een hap nemen, de brug met je vingertoppen omhoog houden, de torens omduwen? Allemaal mooi gewoon!) en doorheeft dat ze bekeken wordt. Ik help haar met haar handstand, we eten met z'n drieen gezellig wat sushi in het winkelcentrum onder de torens en ik ga voor 3 euro met een van de dames naar Alice in Wonderland, zonder 3D! Mooi excuus om nog een keer te gaan. 's Nachts kijk ik met de Denen in de gemeenschappelijke ruimte van de dorm naar '2012', maar als ik Danny Glover als president van Amerika zie en merk dat ik niet kan stoppen met wachten tot hij 'I'm getting too old for this sh*t' zegt, haak ik af.

De volgende dag brengt de zoektocht naar de teenslippers, en natuurlijk naar een gitaar! Zo goedkoop als de vorige keer heb ik hem niet kunnen vinden, maar voor een acceptabel bedrag loop ik inmiddels al weer rond met een gitaar op mijn tas! 's Avonds wordt de pool-strijd tussen Nederland (twee hollanders) en Scandinavie (Zweedse en Noor) zonder mededogen beslecht in Hollandsch voordeel.

De volgende dag scheiden de wegen alweer. Subtiel worden de Denen gewekt om aan hun tour naar een pretpark te beginnen, en wordt mij tussen neus en lippen door gevraagd waar ik eigenlijk heenga.

'Boeduwain, when are you leaving?'

'Am I leaving?'

'We are full today.'

'I am leaving!'

Noodgedwongen kies ik mijn volgende bestemming, welke ik op advies van de vriendelijke, doch homofiele Maleisische hosteleigenaar laat vallen op het in het noorden gelegen eiland Penang. Een vijf uur durende busrit, waarin ik mooi even de tijd heb om mijn volgende bestemmingen te bepalen (leuk!), brengt me op een plek ver van waar ik gepland had, maar even leuren maakt duidelijk dat er een lijndienst richting het op het eiland gelegen Georgetown gaat, welke me wederom brengt op een onbekende plek. Dat ligt wellicht voor de hand, maar als je weet waar je bent, al is het onbekend, is het een stuk makkelijker je weg te vinden. Ik word nog een keer of 3 de verkeerde kant opgestuurd, tot ik een straatnaambord tegenkom waar ik wel wat mee kan. De Lonely Planet spreekt van een 'bijzonder' hostel, gevestigd in een 'oud Chinees pakhuis' met een 'overvriendelijke 30-jarige veteraan' als eigenaar en de 'slechtste coverband van Maleisie'. Daar moet ik heen! En bijzonder is het wel ja. Ik zal wat foto's maken en misschien wel een filmpje posten van mijn gastoptreden met de band morgen, waar de eigenaar zodra hij me vanavond met mijn gitaar binnen zag komen hard om begon te schreeuwen. Ik knal er een 'Waiting on the World to Change' uit met die gasten!

Een twijfelachtig, terughoudend, mooi en veelbelovend begin! Op de goede weg!

Tot snel!

Floris

Boeduwain,

Een eerste verhaal vol persoonlijke contrasten, maar weer prachtig verwoord. Begin was dus even pittig, maar dat is het altijd. De eerste contacten zijn gemaakt en aan je geschreven dingen te merken is het avontuur in volle gang. Ik bedoel, binnen 3 dagen een date in de bios met een vrouw, kan stukken minder. Veel plezier met je optreden en kijk uit naar de beelden. Have fun my friend! Ciao

Vinnie

Goed om te horen dat je het naar je zin heb Bou! Wel jammer dat je niet kwam opdagen om te fluiten, nu moest Peter A. voor jou fluiten.

Misschien dat als je het filmpje van mij zingend aan die Maleisiers laat zien, ik ook langs kan komen voor een optreden?

Leonie

Hey Bou,

Veel plezier daar en je verhalen lezen weer fantastisch! Succes daar en ik hoop dat je veel mooie avonturen mee maakt die je met ons kan en wil delen!

Liefs, Leonie

Anne-Sophie

Hey Bou!!
Een goed begin van een mooie reeks verhalen!
Spreek je Snel!!
Kus Sophie

Steven

Boudewijn, mijn zeer gewaardeerde verre vriend!

Het is heel lastig om woorden te vinden die enigszins recht doen aan de wijze waarop jij jouw belevenissen en persoonlijke overdenkingen weer aan ons volgers en achterblijvers overbrengt. Ik houd het daarom maar bij één; GENOT.

Om aan te sluiten bij jouw afsluitende woorden over twijfel en terughoudendheid nog wat wijsheid van mijn kant:
"twijfel is de sleutel tot alle kennis"
"door voorzichtig te zijn gaan tere zaken langer mee"

Op de goede weg ben je! Hell yeah!!

Ramon

Na het lezen van je eerste verhaal voelt het alsof je helemaal niet terug bent geweest. Heerlijk om weer met je mee te reizen en alles wat je beleeft in geuren en kleuren hier in NL tot me te nemen. Keep on going.

Ik lees trouwens zojuist in de Veenendaalse krant iets over eenzaamheid: "Medici hebben vastgesteld dat eenzaamheid leidt tot verhoging van de bloeddruk, het stressniveau en een risico op depressie." Dus blijf maar genoeg Denen, Zweden, Hollanders en andere zwervende kosmopolieten lastigvallen met je aanwezigheid.

ciao
Ramon

Jacobien

Wat een geweldig verhaal, Bou!!!

René en Jacobien

Toyah

Sjeez... wat herkenbaar!
De eerste dagen dacht ik: wtf doe ik hier?! Afscheidsfeestjes moeten niet te leuk zijn, vrienden niet te lief en afscheid op Schiphol zo kort mogelijk!

Zou elke willekeurige dag in NL nog steeds ruilen voor de slechtste dag op reis.. dus enjoy! :)

xx

Pants

Geweldig verhaal man, hoop er nog veel te mogen lezen! Nog veel plezier daar, je trekt wel gelijk het beste type hosteleigenaren aan zeg.. misschien voorbestemd? ;-)

"Perfectly lonely" dus?

Kus, zus

tine nichtje

you are a true worldtraveler..enjoy!

Pascal

Bou,

Mooi verhaal! Mooi verwoord!

Wanneer komt je eerste reisboek uit?

Geniet ervan!!

Louk

Lekker bezig bou! Goed om te horen dat je het al naar je zin hebt. Respect dat je al best vaak op de verkeerde weg bent belandt, maar er toch op een positieve manier een draai aan kan geven! Ben benieuwd naar de rest.

Henk

Bou! Mooi verhaal man!

Succes en veel plezier met je optreden. Ik zou "who say's"doen!

Lees je later weer,

Martin en Cis

Ha Bou, je mag dan nu zonder Gjalt zijn, maar je verhalen zijn er niet minder mooi om! Geweldig weer! Veel plezier daar!

Danielle

Heey Bou!

Wat leuk geschreven! En het klinkt heel relaxed allemaal! N-joy verrie mutsj!

Liefs uit Zoetermeer!

Gjalt

Dikke brok in mijn keel en niet alleen omdat het zo leuk geschreven is!

Pim

Ook ik zou terug kunnen komen op het feit dat jij in 3 dagen een date regelt, kan ik doen maar ik doe het niet.

Lekker bezig baas, geniet ervan en tot.......

Anna

Hey Bou,

Ik las je verhaal terwijl ik in de trein zat. Zeker weer een mooi, ontroerend en veelbelovend begin! Begrijp dat het even doorbijten was wanneer je niet weet waar je heen gaat, maar wel waar je vandaan komt.
De eindbestemming van mijn reisje was heel duidelijk. "Den Haag Centraal eindbestemming van deze trein" hoor je dan heel hard... Duidelijker kun je het niet krijgen, toch? Zou zo met je ruilen, maar ik wil jou dh ook niet aan doen, blijft namelijk hetzelfde. Hooguit een bouwput meer of minder.
Je familie (tijdens alle verjaardagen in Pijnacker) was zeer verbaasd dat je zo snel contact legt met meisjes. Hebben Paul en ik even voor je recht gezet. Imago damage control.

Deze week tijdens Event10 nog aan je gedacht. O.a. Holiday on Ice presenteerde zichzelf. Niemand minder dan J. Bernal stond op ijzers terwijl ik Johnny hoorde galmen uit boxen van een andere stand... HILARISCH!

Ervaar veel en deel die dan een beetje met ons... ÈN waar blijft verhaal 2? Die reisverhalen van jou zijn verslavend!

Kus

Florentine

Het lezen van dit verhaal is echt hartstikke leuk. Je neemt ons mee in je ervaringen! Met wat struikelingen bereik je toch vaak het meest. Geniet van de mensen, die wereld en al het moois!
xx Flo

Jasper

Bedankt voor je persoonlijke verhaal, ik kan je (bijna) helemaal volgen! Staat Eddie Vedder op de playlist?
cheers!

Jan, oom

Fantastisch verhaal weer man, je doet het goed.
Alleen reizen is ook mooi. Als je nog in Peneng bent probeer de Indiasche wijk eens.
Lekker eten.
Blijf je volgen hoor maar doe voorzichtig.
Groeten ook van Jacq. en de kids.

Heb je trouwens nog een afspraak met David gemaakt in down under=

Ilse

Het moge duidelijk zijn dat ik niet op de verjaardagen in Pijnacker aanwezig was. Ik ben nl HELEMAAL niet verbaasd over dat contact met meisjes.
Beetje huiverig wel, maar zolang het westeuropese schonen zijn is het prima, dan blijf je tenminste niet aan een Aussie hangen.
Hoewel, een adresje in Australie...

Hier alles goed. Witte donderdag sneeuw, goede vrijdag ok, zaterdag hagel, paaszondag bar koud en regen. Je mist hier niks.

Stach kan de "O" al schrijven hoor, dus nu de B UDEWIJN nog en dan moet je al weer terug!

Kus!
Zus

René en Jacobien

Waar blijven die mooie verhalen en belevenissen samen????
Is al weer een tijd geleden!!!!!!!!!

Ilse

Zus verwelkomd, goede verhalen, ik stikjaloers.

Stach schrijft de "I" en de "J" en fietst zonder zijwieltjes, en het is mooi weer hier, dus je begint nu echt dingen te missen. En ik jou.

Nog 6 letters...

Kus!
Zus

Jan, oom

Als een spons zuig ik je verhalen op, ik kan je volgen en voel je vrijheid. Mensen zijn prachtig, trouwens de natuur ook. Blijven inademen al dat moois en geniet.

Jan, oom

Wow, Bou, wat kan jij schrijven en wat maak jij wat mee. Ik probeer me voor te stellen wat Azië tot je favoriet maakt i.v.m. de Pacific, wat mijn favoriete gedeelte van de wereld is. Moet je me t.z.t. nog maar eens uitleggen. Ik geniet van je verhalen en blijf geduldig. Je bereikt vanzelf je doel.
Geniet en voorzichtig.